Wandeling doorheen de Mechelse Heide (5,5 km)

woensdag 5 augustus 2020 van 14:00 tot 17:00
Show map Mechelse Heide/Salamander
Joseph Smeetslaan 280
3630 Maasmechelen
2,0  
info@effenweg.be
0472/57.71.19

Wandeling doorheen de Mechelse Heide (5,5 km)

Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 5,5 km
Reliëf : Licht heuvelachtig, bijna volledig onverharde paden, deels in los zand
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk
Vertrekpunt : Parking Mechelse Heide bij camping het Salamanderke, Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen
Begeleidster : Christine Bosmans (0478/32 75 06) – christine@effenweg.be


De Mechelse Heide, gelegen op de oostrand van het Kempisch plateau, is het wandelgebied bij uitstek in het Nationaal Park Hoge Kempen, het omvat ongeveer 700 ha van de 5750 hectare Europese topnatuur die het park rijk is. Van midden augustus tot midden september tovert de bloeiende heide dit landschap om in een paars schilderij, (tenminste als de extreme droogte van vorige zomer dit jaar geen roet in het eten zal gooien) ideaal voor een natuurwandeling van de bovenste plank!

Dit is één van de grootste heidegebieden met weidse vergezichten en zicht op voormalige grind en zandgroeves. We kiezen voor een route die een beetje afwijkt van de meest bewandelde. Vanaf de parking gaan we direct het bos in dat hoofdzakelijk bestaat uit berken- en naaldbomen. Op ons pad vinden we hele grote varens. Een lichte klim levert ons het eerste zicht op op het heidelandschap en een grote vijver. We houden halt op een mooi uitzichtspunt. We dalen terug af en wandelen pal door het heidelandschap. Reden te over om te genieten van al wat er te zien is.

Een nieuwe klim levert ons mooie vergezichten op. We zien de voormalige zand- en grindgroeves opduiken in de verte en ook de grote waterplas. We dalen via een steiler pad af naar de oever van het water. In het water zien we stammen van bomen en struiken, dit levert een bizar zicht op. We volgen de oever en genieten intussen van de watervogels en het uitzicht. We zien ook een zandduin opduiken voor onze ogen. Het laatste stuk van onze wandeling volgen we het Zandloperspad. Dit is een geasfalteerd pad dat speciaal werd aangelegd voor rolstoelgebruikers om hen zo ook een stukje van dit mooie gebied te laten ontdekken.

We kunnen onze wandeling afsluiten in de horecagelegenheid van camping Het Salamanderke en bij warm weer er zelfs een frisse duik nemen in het zwembad. (Vergeet dan je zwemgerief niet! :-))

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en voor mensen die het even wat moeilijker hebben (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur, is meer dan welkom.Graag inschrijven vooraf, het aantal deelnemers is beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en stuur ons een mailtje op info@effenweg.be of rechtstreeks bij de begeleidster christine@effenweg.be of via 0478 32 75 06

Bereikbaarheid:
Met de fiets :
Fietsroutenetwerk : Mechelse Heide ligt bij knooppunt 60

Met de bus :
Bus 9 passeert aan de Mechelse Heide

Met de wagen :
Autosnelwegen E314, Op- en afrit nummer 32, richting Maaseik aanhouden, je komt op de Europalaan, daarna N763 Steenweg naar As (richting Maasmechelen), deze gaat over in de Joseph Smeetslaan. Autodelen kan aan het treinstation van Genk via Cambio

Carpoolen
Toch nog geen goede verbinding? Of rij je met de wagen en heb je plaatsen vrij? Bekijk dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar er vraag en aanbod kan geplaatst worden. Zo geraakt iedereen makkelijk ter plaatse en dragen wij ook ons steentje bij aan een beter milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be