Kasteeltuin Vilain XIIII

Ma Van 0:00 tot 0:00 Di Van 0:00 tot 0:00 Wo Van 0:00 tot 0:00 Do Van 0:00 tot 0:00 Vr Van 0:00 tot 0:00 Za Van 0:00 tot 0:00 Zo Van 0:00 tot 0:00
Show map Chateau Vilain XIIII
Dreef 148
3630 Leut
Toerisme Maasmechelen
Reservations 089 76 98 88

Kasteeltuin Vilain XIIII

Het kasteel, eind 15de eeuw gebouwd als een waterburcht, krijgt zijn huidige vorm in de 18de eeuw met Lodewijk XIV. Dit kasteel dankt zijn naam aan de laatste eigenaar, Burggraaf Vilain XIIII. Hij installeerde een grote bibliotheek, legde een romantische Engelse tuin en het loopbrugje naar de berceau aan. Daar liet hij 7 linden planten, één voor elk van zijn dochters. Vlakblij de berceau vindt je ook de ijskelder terug. In de winter werd er ijs uit de grachten gekapt en in de ijskelder gestapeld. Het ijs werd overgoten met heet water zodat het één grote blok vormde en zich hield tot ver in de zomer.

Volg je de Dreeft, dan kijk je uit op de achterkant van het kasteel. Je vindt er 2 bijgebouwen terug. Rechts kijk je naar het Gruyterhuis, de stalplaats van de koetsen. Onder dit huis bevonden zich ook de gevangenis en folterkamer. Links was de verblijfplaats voor het personeel.

Vandaag kan men nog de Engelse tuin bezoeken dat aan de voorzijde van het kasteel ligt. In dit park (3ha) bevindt zich een zeer zeldzame en indrukwekkende bomencollectie. Deze bomen werden door de burggraaf Vilain XIIII meegebracht van zijn buitenlandse reizen. Deze tuin is één van de weinige parken in Vlaanderen waar bijvoorbeeld de zomerlinde met het druivenblad of de moseik voorkomt. Tal van andere bomen zijn uiterst zeldzaam in België. Zeker een bezoekje waard!

Open : enkel kasteeltuin te bezoeken
Brochure Leutig om te weten: 3

Wandelkaart: 2

Wandeling kasteeltuin Leut met gids mogelijk na reservering bij Toerisme Maasmechelen